Tijdens de jaren dertig werd de Gentse skyline een vierde toren rijker met de bouw van de Boekentoren. Voor de constructie van de betonnen toren van 64 meter hoog kon Henry van de Velde rekenen op de know-how van collega’s Gustave Magnel, specialist in gewapend beton, en Jean-Norbert Cloquet.
De betonnen gevel was reeds in het laatste kwart van de vorige eeuw aan restauratie toe. Toch werd pas in 2012 met de restauratie van start gegaan. Na de Europese Open Oproep bleven vijf ontwerpteams over, waaruit de keuze van de universiteit uiteindelijk viel op het team rond architectenbureau Robbrecht en Daem*.
In de eerste fases realiseerde men een ondergronds depot van drie verdiepingen onder de binnentuin. De toegankelijkheid tot het gebouw en de circulatie binnenin werden tevens verbeterd. Momenteel zit de restauratie in de eindfase en komt hoofdzakelijk nog de restauratie van het interieur aan bod.
Programma
- Geert Willemyns, Baro Architectuur
De nieuwe betonnen gevel van de boekentoren is ongetwijfeld het meest zichtbare aspect van de renovatie-operatie maar zeker niet het enige. Van de Open Oproep in 2006 tot de stand van zaken vandaag: Geert Willemyns van Architectenbureau BARO kadert de betonrenovatie in het grotere verhaal. - Bernd van den Bossche, BAS Research & Technology
BAS stond in voor het onderzoek naar de meest geschikte betonsamenstelling voor de renovatie. Bernd van den Bossche van BAS legt uit hoe duurzaam betonherstel is opgevat: van pathologie, over de uitwerking van mock-up proeven tot de uitvoering van de betonherstelling.
Op aanvraag kunnen de gegeven presentaties verkregen worden.